Staviame domácu udiareň

ilustračný obrázok

 

Domáca udiareň nemusí byť za každú cenu komplikovanou stavbou, dá sa dokonca vyrobiť aj z obyčajnej kovové skrinky. Viacmenej, kto má na svojej záhrade útulné zákutia s pergolou a zároveň miluje vôňu údeného mäsa či syra, určite jej výstavbou nebude sklamaní. Na druhej strane je však možné zaobstarať si treba aj jednoduchú udiareň elektrickú. Túžite po skutočnej tradičnej udiarni? Jej realizácia nie je príliš zložitá, dôležité je však precízne prevedenie.

Prvý krok - rozhodnutie

Najprv je potrebné rozhodnúť sa pre formu a použitý materiál. Inak bude vyzerať udiareň na dedine u tradičného sedliackeho domu a inak u moderného domu. Udiareň navyše nemusí byť na záhrade, ale môže byť aj súčasťou domu, respektíve krbu v jeho interiéri.

Tradícia udiarní vlastne začala od ohniska. Jednoducho sme prišli na to, že mäso je oveľa chutnejšie, ak ho nepripravujeme priamo na ohni, ale v dyme. Až potom sme postupom času odhalili rafinovanú metódu údenia v komíne a postupne prešli k údenie v udiarňach. moderné komínové systémy s vložkami navyše neumožňujú použitie komína ako udiarne, preto je samostatná udiareň s vlastným tradičným komínom nevyhnutnosťou.

Palivové drevo

A ďalším dôvodom je samozrejme drevo. K údenie nie je vhodné bežné palivové drevo. Pokiaľ teda údime v tradičnom komína starej chalupy so samostatnými dvierkami pre vkladanie surovín, musíme po celú dobu údenia kúriť menej výhrevným drevom najlepšie ovocných stromov. Opäť teda radšej vybudujeme udiareň, ktorá nie je určená na vykurovanie interiéru a zabezpečíme si zdroj kvalitného dreva, ktoré je k údenie vhodné (napríklad slivky).

A počítajte s tým, že náklady na toto drevo môžu byť rovnako vysoké ako obstaranie mäsa. Z toho vyplýva, že údenie mäsa či syrov sa oplatí iba v prípade, keď máme lacný zdroj paliva i surovín. Udiareň si však najčastejšie robíme pre radosť a na úspory v tomto prípade príliš nemyslíme.

Typy udiarní

Domáce udiareň môžeme spojiť s krbom a miestom určeným na grilovanie. Udiarne rozlišujeme podľa umiestnenia ohniska. To môže byť priamo pod údenie komorou, oveľa vhodnejšie je však údiť takzvaným "studeným dymom," keď je komora umiestnená aspoň 2 metre od ohniska a dym je do nej odvádzaný dymovodom (horizontálnym).

Udiareň môžeme postaviť v kúte záhrady s pergolou alebo strieškou, alebo môžeme postaviť tradičný zastrešenou udiareň - takzvaný domček, kde sa aj v zime ohrejeme pri vôni údených dobrôt. V každom prípade je ale nutné sa rozhodnúť, kde vlastne bude udiareň stáť. Môžeme ju treba aj pristavať zvonku alebo zvnútra chalupy, prípadne jej realizáciu spojiť s výstavbou otvoreného krbu s grilom. U udiarne pritom potrebujete aj dostatok miesta pre uložené palivové drevo a svoj pohyb (budete prikladať do ohniska a obsluhovať udiareň).

Výber údiacej komory

Začnite výberom kovovej údenie komory s dvierkami. Jej veľkosť (objem) potom bude definovať aj veľkosť samotnej udiarne, ktorú postavíme. A nezabudnite, že súčasťou komory musí byť teplomer, podľa ktorého budeme regulovať ohnisko. Rovnako je nutné kúpiť ideálne liatinové dvierka s reguláciou prívodu vzduchu pre ohnisko.

Nákres udiarne a betónový základ

Ďalším krokom bude nákres budúcej udiarne. Určite sa v tomto prípade oplatí siahnuť po literatúre. Rovnako tak je vhodné zabezpečiť si plánik konkrétne udiarne, ideálne pre zodpovedajúcu veľkosť údenie komory. Všeobecne platí, že dostatok informácií vrátane výkresov nájdete na internete.

Ak už máte jasno, začnete s realizáciou. Na prvom mieste budú základy udiarne. Jednoducho si vyznačíte jej pôdorys (povrázok a kolíky) a rýľom vyhĺbime základy do nezamŕzajúcej hĺbky 80 cm. Keďže nejde o príliš ťažkú stavbu, bude teda aj zaťaženie základov minimálne, preto stačí kombinovať betón s veľkými čistými kameňmi. Do základov použijeme bežný betón (C15) a vhodné je ako pre ktorékoľvek iné základy armovanie. Armovaná základová doska musí presahovať výšku terénu aspoň o 10 cm. Záleží však na tom, akú udiareň budujeme, ak to má byť kompletné zastrešená stavba, musí jej základy zodpovedať a potom sa nevyhneme kompletný základovej doske vrátane strateného debnenia.

Pokračujeme vymurovaním priestoru ohnisko. Použiť môžeme kvalitné tehly aj kameň, vnútro ohnisko však musíme vymurovať šamotovými tehlami. Na betónové základy staviame tehly po radách a spájame ich vápenocementovú alebo vápennou maltou, ktorú si buď namiešame sami, alebo kúpime balené zmes. Plochu zakryjeme až po dno ohnisko a horizontálne dymový kanál. Vymurujú rovno ohnisko aj plochu pod údenie komorou. Tú na vymurovanie usadíme a budeme obmurovávať. A pozor, jej spodná časť musí zostať otvorená, tadiaľ bude do komory vstupovať dym.

Práca s tehlami ide rýchlo od ruky a zvládne ju aj priemerný kutil. Je však nevyhnutné používať vodováhu. Horšie je to s kameňmi. V takom prípade je lepšie prizvať skúseného murára. Nakoniec vystavané ohnisko osadíme prikladanie dvierkami s reguláciou prísunu vzduchu a musíme počítať s napojením dymovodu, ktorý bude odvádzať dym do údenie komory. Rovnako tak osadíme dvierkami aj obostavaný údenie komoru.

Medzi obmurovaním a komorou musíme počítať s dilatačnou škárou, pretože oceľový plech bude vplyvom zmien teploty pracovať. Pri výstavbe z tehál nezabudnite na ich dobré previazanie, predovšetkým potom v rohoch. Pre každú stavbu je alfou a omegou jej stabilita. Obmurovanie ukončite až vo výške, v ktorej chcete umiestniť zastrešenie udiarne. Je už len na vás, či budete chcieť udiareň omietnuť, či precízne vymazať škáry medzi tehlami alebo kameňmi a nechať ich priznané. Ak však budete omietať, stavte na tradičné omietku vápennou.

Okrem tradičných pálených tehál môžete samozrejme použiť aj iný materiál, treba pórobetón a vtedy je omietka nevyhnutná. Pred zaobstaraním omietkové zmesi sa v takomto prípade poraďte s odborníkom.

Zastrešenie udiarne

Máme v zásade 2 možnosti, buď udiareň zhora opatriť oplechovaním a vrchom vyviesť spaliny treba aj plechovým dymovodom, alebo celú udiareň či aj priestor okolo nej zastrešiť.

Krov strechy nad udiarňou môžete postaviť tradičné zadlabávaný alebo použijete moderné spojovacie materiály. Práca s nimi bude rýchla a jednoduchá. V každom prípade si ale konštrukciu krovu naštudujte a počítajte so zaťažením krytinou, ktorú použijete a so snehom. Aj krov musí byť predovšetkým stabilný.

Začneme rámom krovu a to tak, že strecha musí prednú stenu udiarne dostatočne presiahnuť. A počítajte s priechodom oddymenia strechou a oddymenia dostatočne zaizolujte, vyhnete sa riziku požiaru. Dymovod (komín) potom postavte ešte pred samotnou konštrukciou krovu. Dymovod osaďte klapkou, ktorá uľahčí reguláciu údenie. Postavený krov je nakoniec potrebné impregnovať. Ešte vhodnejším riešením je však inpregnace ešte pred jeho výstavbou. Zasiahne tak aj tie miesta, kde bude spojovací materiál. Na strešné krokvy potom pritlčú laty vo vzdialenosti potrebnej pre konkrétny strešnú krytinu.

Preschnutie muriva a zadymenie udiarne

Akonáhle dokončíte prípadné omietky, nechajte udiareň dostatočne preschnúť. Ak ju postavíte teraz, nechajte ju bez akéhokoľvek zásahu voľne stáť cez celú zimu - samozrejme už zastrešenou. Hneď zjari ju potom musíte takzvane zafajčiť. Ak totiž v udiarni zapálite oheň prvýkrát, bude typickým sprievodným znakom kondenzácie spalín s vodou pochádzajúce z paliva aj stien. Kondenzácia postupom času sama zmizne a prestane nás trápiť. Je to úplne bežný jav.

Pred prvým údením je nutné udiareň po čo najdlhšiu dobu len naprázdno vykurovať. Trebárs 1 deň. Je nutné, aby spaliny prestúpili každé miestečko na údenie komory. Hovoríme o takzvanom zadymenie udiarne. Až do dostatočne zafajčené udiarne môžeme vložiť vhodne pripravené suroviny. Údiť nemusíme len mäso či syry, ale treba aj vybranú zeleninu či ovocie.

Drevené obklady

Udiareň môžeme nakoniec obkladať treba aj drevom, musíme však dať pozor na priestory dvierok, kde je nutné drevo podložiť nehorľavým materiálom. Rovnako tak je možné murovanú konštrukciu nahradiť drevenou, ktorú na zimu zložíme a uskladníme.






Späť na Bývanie/Stavba
Reklama


 

Najnovšie správy
Anketa

BlueBoard.cz

      Horoskop

horoskop%20modry

 

danove%20priznanie       

banner%20clanok



Reklama

© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené